
Vlaams Parlementslid

89 landbouwbedrijven stappen vrijwillig over op nulbemesting in kwetsbare natuurgebieden
Vlaams Parlementslid Andy Pieters (N-VA) vroeg Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns om duidelijke cijfers over de vrijwillige omschakeling naar nulbemesting in speciale beschermingszones – habitatrichtlijngebieden (SBZ-H). Die maatregel, een onderdeel van het stikstofbeleid en het recente 7de mestactieplan, biedt landbouwers een financiële compensatie als ze vroeger dan wettelijk verplicht stoppen met bemesten en zo bijdragen aan een beter leefmilieu en gezonde natuur.
Uit het antwoord van de minister blijkt dat 89 landbouwbedrijven een aanvraag indienden om in te stappen in deze regeling. Zij schakelen vrijwillig en vervroegd over op nulbemesting op één of meerdere percelen in SBZ-H. De ingediende aanvragen worden momenteel nog gecontroleerd op ontvankelijkheid.
“Deze cijfers tonen aan dat een aantal landbouwers wel degelijk bereid is om mee te stappen in de vrijwillige omschakeling, op voorwaarde dat er een faire vergoeding tegenover staat,” aldus Pieters.
Volgens minister Brouns is er strikt genomen geen sprake van een echte keuze “óf” men wil overschakelen, maar eerder van de mogelijkheid om zelf te bepalen wanneer men de verplichte stopzetting van bemesting laat ingaan. Wie dat vroeger doet, ontvangt een hogere vergoeding — tot maximaal 15.000 euro per hectare in 2024. De vergoeding daalt jaarlijks tot 12.500 euro per hectare in 2028, wanneer de nulbemesting sowieso verplicht wordt.
Andy Pieters besluit: “Het is nu aan de minister om op het terrein te zorgen voor een correcte en transparante afhandeling van de aanvragen én het verzoenen van landbouw en natuur op het terrein.”
