
Vlaams Parlementslid

Blue Deal: “Inhoudelijk de juiste keuzes, maar staat of valt met de concrete investeringen”
De inhoudelijke keuzes in de Blue Deal 2.0 van de Vlaamse regering zijn de juiste, maar alles staat of valt met wélke investeringen in wélke gebieden effectief zullen plaatsvinden. Zo reageert Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA) op de aankondiging van bevoegd minister Jo Brouns. Ten aanzien van de aankondiging van eind vorig jaar kan de Blue Deal door aanhoudende politieke druk rekenen op meer middelen dan initieel voorzien, al kondigt de minister aan dat hij blijft zoeken naar bijkomende middelen. “De koppelkansen met het miljard euro voor natuurherstel uit het stikstofakkoord worden nog te weinig benut, maar inhoudelijk zitten de keuzes wel juist. Méér natuurgebaseerde oplossingen zijn cruciaal om de Vlaming te beschermen”, aldus Pieters.
De Blue Deal 2025-2029 is een visiedocument waarbij de principes worden vastgelegd voor het waterweerbaarheidsbeleid van de toekomst. “Her en der met het wel veel concreter gemaakt worden, zeker als het gaat over de sponsdoelen per gebied, maar inhoudelijk is de keuze voor natuurgebaseerde oplossingen wel de enige juiste. Het zal zaak zijn dit op het terrein waar te maken”, aldus Pieters.
Budgettair is op dit moment 480 miljoen euro voorzien binnen de omgevingskredieten, maar een deel ervan is onderhoud waardoor het totaal eindigt rond de 330 miljoen euro. Dat is meer dan eind vorig jaar aangekondigd werd bij de begrotingsbesprekingen. Toch kondigt de minister aan dit najaar nog bijkomende middelen te zoeken. “Het is een goede zaak dat er al méér budget is dan eind vorig jaar oorspronkelijk voorzien, maar ik ben van mening dat de minister de koppelkansen nog te veel gemist heeft. Zo kan hij het miljard euro natuurherstelgeld uit het stikstofakkoord nog activeren voor natte natuur en veenherstel in talloze gebieden in Vlaanderen. Ik ga ervan uit dat hij die kansen nog ten volle grijpt zodat de Blue Deal 2.0 op volle kracht kan komen”, reageert Pieters.
Wat wél positief is, is de indicatieve inzet van middelen in diverse regio’s. Zo wordt voor de Denderstreek alvast 25,9 miljoen euro voorzien, 12,1 miljoen euro voor de Voer en Berwijn en 19,2 miljoen euro voor de Demervallei. “Dat zijn gebieden waarin het cruciaal is dat de waterveiligheid verhoogd wordt”, aldus Pieters.
“Deze Blue Deal 2.0 nota mag geen eindpunt zijn, het is louter de start. Cruciaal is dat de minister er zoals zijn voorganger opnieuw in slaagt om de actoren op het terrein te enthousiasmeren om voluit te gaan voor natuurgebaseerde oplossingen. In zijn eerste 10 maanden deed de minister te weinig inspanningen op dat vlak, we verwachten dus beter”, besluit Pieters.
