
Vlaams Parlementslid

Diependaele: “LRM in gesprek met technologiepartners over autonome shuttles Terhills”
De LRM is momenteel in gesprek met diverse technologiepartners om te kijken in welke mate de Easymile shuttles op Terhills opnieuw operationeel gemaakt kunnen worden. Dat antwoordde minister-president Matthias Diependaele vandaag op vragen van Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA) in de commissie Economie van het Vlaams Parlement. Recent raakte bekend dat het project van autonoom zelfrijdende shuttles op de Terhills site -een nationale primeur- vanaf 26 mei wordt stopgezet omdat technologiepartner Easymile zich terugtrekt. “Het is aanmoedigend dat er wordt onderzocht hoe de gedane inspanningen alsnog kunnen blijven renderen”, reageert Pieters.
In 2022 ging op de toeristische site Terhills in Dilsen-Stokkem en Maasmechelen een innovatief en veelbelovend project van start: de inzet van volledig zelfrijdende shuttles op een traject van 4,5 kilometer. Het project, een primeur in ons land, werd gerealiseerd door een samenwerking tussen de investeringsmaatschappij LRM en de Franse technologiepartner Easymile. De autonome shuttles rijden emissievrij en werden enthousiast onthaald door het publiek: op piekmomenten vervoeren ze tot 30.000 passagiers per maand. Bovendien zetten de shuttles Vlaanderen op de kaart als pionier in autonoom vervoer en leidden ze tot de oprichting van de Vlaamse Taskforce Autonoom Vervoer.
Recent raakte echter bekend dat het project vanaf 26 mei wordt stopgezet. Technologiepartner Easymile trekt zich om financiële redenen volledig terug uit dit segment. Door de hoge mate van technologische afhankelijkheid kan de exploitatie niet zomaar worden verdergezet met een andere partij.
Pieters ondervroeg de minister-president over het dossier, vanmorgen in de commissie Economie van het Vlaams Parlement. Die reageerde dat LRM niet bij de pakken blijft zitten. “LRM is momenteel in gesprek met diverse technologiepartners om te kijken in welke mate de Easymile shuttles opnieuw operationeel gemaakt kunnen worden. Verschillende scenario’s worden onderzocht, gelet op de onzekerheid door complexe technologie verbonden aan de wagens. Ook het brengen van AIdoptation naar Vlaanderen kan mee voor positieve effecten zorgen”, klonk het. De minister verwees ook naar nieuwe financiële perspectieven in het Europees actieplan voor de automobielindustrie.
De terugtrekking van Easymile heeft bovendien geen gevolgen voor de opgerichte Taskforce Autonoom Vervoer, die reeds de ervaringen met Easymile shuttles onderzocht en de kennis reeds meenam voor de verdere ontwikkeling van de regelgeving rond autonoom vervoer.
Pieters hoopt alvast dat LRM kan slagen in haar opzet om de shuttles operationeel te krijgen zonder Easymile. “Het is aanmoedigend dat er wordt onderzocht hoe de gedane inspanningen alsnog kunnen blijven renderen. De Terhills site is op vele vlakken toonaangevend, van haar waardevolle natuur tot het mijnerfgoed. Maar het is aangewezen ook toonaangevend te zijn en te blijven op vlak van technologie en innovatie”, aldus Pieters.
Herbekijk de commissie hier.
