
Vlaams Parlementslid

Dynamisch watertarief bij droogte komt er niet
Een dynamisch watertarief waardoor particulieren méér moeten betalen per liter water in periode van droogte, komt er niet. Een dag nadat bevoegd minister Jo Brouns in de pers liet verstaan dat hij zo’n tarief bespreekbaar vindt, corrigeerde hij die communicatie. “Een dynamisch tarief ligt niet op tafel. Dat is niet aan de orde”, reageerde hij op vraag van de N-VA-fractie. Vlaams parlementslid Andy Pieters is van mening dat binnen het waterbeleid een belangrijkere prioriteit ligt bij overheidsingrijpen: een Blue Deal 2.0 waardoor Vlaanderen waterweerbaar wordt. Dat moet er komen voor de zomer.
De droogte in Vlaanderen houdt al weken aan. Grondwater zakt, het risico op natuurbranden stijgt. Bewuster omgaan met leidingwater is cruciaal, en de digitale watermeter helpt daarbij. Maar plannen om die ook te gebruiken voor een ‘dynamisch watertarief’ – waarbij de prijs varieert naargelang het verbruiksmoment – stuitten op kritiek. Op 13 mei klonk het nog in de media dat zo’n tarief bespreekbaar was, bij monde van Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns. Eén dag later was de bevoegde minister duidelijker in het parlement: “Een dynamisch tarief ligt niet op tafel. Dat is niet aan de orde”.
Vlaams parlementslid Andy Pieters is blij met de correctie van de minister: “Mensen méér laten betalen is niet het antwoord. Als overheid onze verantwoordelijkheid nemen om Vlaanderen waterweerbaar te maken wél. De focus mag dus niet liggen op watertarieven, maar wél op investeringen in een Blue Deal 2.0 waarmee we ruimte maken voor water om de grond in te trekken zodat onze natuur en landbouwgronden minder snel droog komen te vallen”.
Op vraag van N-VA vervroegde Brouns zijn intentie om met zo’n Blue Deal 2.0 te komen van oktober naar juli.
“De minister zal in de N-VA een bondgenoot vinden om de Vlaming aan te sporen om bewuster om te gaan met drinkwater, maar niet om te gaan experimenteren met de waterfactuur in tijden van droogte. Laat ons het ballonnetje van de dynamische tarieven wegvliegen. Laat ons samen verder bouwen aan een nieuwe Blue Deal”, besluit Pieters
