
Vlaams Parlementslid

N-VA wil Europese Blue Deal op agenda Europese Raad Milieu op 17 juni
“Vlaanderen moet Europa bij de les houden in strijd tegen droogte”
Op 17 juni vindt de Europese Raad Milieu (ENVI) plaats. Ondanks het aantreden van de nieuwe Europese Commissaris voor Milieu en Waterweerbaarheid eind vorige jaar en ondanks de toenemende uitdagingen op vlak van droogte en wateroverlast, besprak de Raad de voorbije maanden geen enkele keer waterweerbaarheid. Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA) vraagt Vlaams minister Jo Brouns het punt op de agenda te verzekeren en te pleiten voor investeringen in een Europese Blue Deal. “De Raad kon eind vorige maand tijd uittrekken voor een tweedaagse bezigheidstherapie over klimaatdesinformatie, maar een debat over waterweerbaarheid en Blue Deal lijkt ons veel belangrijker”, klinkt het bij Pieters. Eerder had de Europese Commissie aangekondigd met een European Water Resilience Strategy te komen in de eerste helft van 2025.
Terwijl politici op het publieke toneel de voorbije maanden herhaaldelijk stelden dat ze een prioriteit willen maken van een Europese Blue Deal en meer ruimte voor water via klimaatadaptatie, is de politieke realiteit een pak minder. Ondanks de vele overstromingen en droogtes in diverse lidstaten en ondanks de benoeming van een nieuwe Europese Commissaris voor Milieu en Waterweerbaarheid, oogde de agenda van de voorbije Europese Raden Milieu mager. Klimaatadaptatie en Blue Deal waren niet te bespeuren, autowrakken wel.
Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters noemt dat eigenaardig. “Europa is een log apparaat, maar als we binnen een redelijke termijn tot een Europese Blue Deal willen komen, dan mogen we geen enkele Europese Raad voorbije laten gaan zonder het punt op de agenda te zetten”, klinkt het.
Ook het European Economic and Social committee (EESC) in oktober opgeroepen om van water en een EU Blue Deal een strategische politieke prioriteit te maken voor de Europese Unie met beleidsmaatregelen én financiering.
Pieters wil dat Vlaanderen ook op Europees vlak van water een prioriteit maakt. “Tijdens het Belgisch voorzitterschap dit voorjaar stond de Blue Deal hoog op de agenda, het is belangrijk dat de minister niet toelaat dat dit geen vervolg krijgt. Aan Vlaanderen om ook het Europees niveau bij de les te houden. First things first: de EU Blue Deal om ons verder te beschermen tegen overstromingen en extreme droogte”, besluit Pieters.
In de vorige legislatuur was Europese financiering nog goed voor het gros van de investeringen in de Vlaamse Blue Deal. In die zin kan een Europees initiatief een turbo zetten op de Vlaamse Blue Deal 2.0, die in opmaak is.
