
Vlaams Parlementslid

Nieuw watertoetsinstrument voor beoordeling vergunningsaanvragen
Tegen eind 2025 komt er een nieuw watertoetsinstrument om vergunningverleners te helpen bij het beoordelen van vergunningsaanvragen in watergevoelige gebieden. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns in een schriftelijk antwoord aan Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA). “Steden en gemeenten vragen naar betere ondersteuning en hulp bij het beoordelen van projecten in watergevoelige gebieden, zodat zij gefundeerde beslissingen over vergunningen kunnen nemen. Dit initiatief kan daar zeker bij helpen”, aldus Pieters.
Een overheid (meestal een gemeentebestuur) die een vergunning moet afleveren voor een verkaveling of een bouwaanvraag, moet vooraf met een watertoets nagaan of de geplande werken schade toebrengen aan het watersysteem. Is die schade te groot, dan kan de vergunning worden geweigerd. Een watertoetsinstrument, een online platform, helpt bij het maken van die beoordeling. Dit omvat onder andere het beoordelen van de effecten van een project op de waterafvoer, de waterkwaliteit, en de kans op overstromingen.
De huidige online tool is meer dan 10 jaar oud en maakt gebruik van sterk verouderde technologie, wat het systeem kwetsbaar maakt. Ook de look and feel van de applicatie is sterk verouderd en past niet bij de huisstijl van de Vlaamse Overheid. Er werd daarom een grondige functionele analyse van de behoeften uitgevoerd, wat aanleiding gaf tot de uitwerking van een nieuw watertoetsinstrument door een softwarehuis dat via aanbesteding gekozen werd.
Het nieuwe watertoetsinstrument zal inhoudelijk hetzelfde zijn als het huidige watertoetsinstrument. De recent aangekondigde grachtenkaart, wat veel polemiek op het terrein teweeg bracht, is hierin niet opgenomen. Ander kaartmateriaal wél.
“Onverstandig bouwen in watergevoelige gebieden moeten we vermijden. Anders organiseren we onze eigen miserie. Er moet immers voldoende ruimte voor water overblijven, we kunnen niet zomaar alles onvoorwaardelijk volbouwen. Het is positief dat de minister ervoor zorgt dat vergunningverleners betere ondersteuning krijgen bij het beslissen over dergelijke vergunningsaanvragen”, besluit Pieters.
