
Vlaams Parlementslid

Vlaanderen wil water mijnverzakkingsgebied inzetten tegen opgedroogde slootgracht kasteel Leut
Als het lopende VLAIO-onderzoek uitwijst dat het technisch haalbaar is om het opgepompte water in het mijnverzakkingsgebied in te zetten om de droogte in en rond het kasteel van Leut tegen te gaan, moet Vlaanderen daar middelen voor verzekeren. Daarover lijkt consensus in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement na een vraag van onder meer Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA). “Om de gevolgen van de mijnverzakking tegen te gaan worden er jaarlijks miljarden liters grondwater weggepompt in de Maas en de Zuid-Willemsvaart. Tegelijk staat de slotgracht van het kasteel helemaal droog en heeft de uitzonderlijke bomencollectie fel te lijden onder de droogte. Daarom wordt onderzocht of het verpompte water een oplossing kan zijn”, stelt Pieters.
In het Vlaams Parlement kreeg Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns vragen over de miljarden liters water die in het mijnverzakkingsgebied rond Eisden in Maasmechelen weggepompt worden, zonder dat het water zinvol benut wordt. Eerdere onderzoeken wezen niet uit dat er technisch haalbare en economisch zinvolle opties voor handen waren. Op de historische drinkwaterproductie voor ongeveer de helft van de Limburgers na.
Een nieuw onderzoek gefinancierd door VLAIO bekijkt echter een nieuwe piste. Het kasteeldomein Vilain XIIII bevindt zich in mijnverzakkingsgebied. De slotgracht rond het kasteel van Leut staat helemaal droog en de uitzonderlijke bomencollectie heeft fel te lijden onder de droogte. De afvoerbuizen van het opgepompte water lopen echter nabij, doorheen het landschapspark Maasvallei, waardoor het idee gegroeid is om een deel van het weggepompte water te gaan hergebruiken voor een betere waterhuishouding van het gebied via de inrichting van poelen, greppels en een slotgracht met water, en mogelijks nog zo veel meer. Toerisme Vlaanderen begeleidt die studie als eigenaar van het domein.
In commissie Leefmilieu van het Vlaams parlement werd alvast aangedrongen om de studie serieus te nemen en effectief middelen te voorzien voor de uitvoering van het project in het kader van de Blue Deal indien blijkt dat de idee technisch haalbaar is. Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA) is alvast een van de pleitbezorgers: “Elk jaar kost het LRM ongeveer 1 miljoen euro om het water weg te pompen en ervoor te zorgen dat de Maasdorpen niet onder water lopen. Ze doen dat niet voor hun plezier, maar we moeten blijven zoeken naar manieren om al dat water zinvoller in te zetten en te valoriseren. Dit kan bij uitstek een zinvol Blue Deal project zijn voor Limburg”, aldus Pieters.
Bevoegd minister Jo Brouns kondigde in de eensgezinde commissie aan verder aan de slag te willen gaan in het gebied rond Leut, maar wees op de noodzaak aan middelen. “Waar een wil is, is een weg”, besluit Pieters.
