
Vlaams Parlementslid

Draaiboek crisisbeheer droogte versneld geactualiseerd
In maart werd al een eerste keer code oranje afgekondigd voor brandgevaar in de natuurgebieden in Limburg en Vlaams-Brabant, de eerste natuurbranden zijn al achter de rug én experts voorspellen een droge zomer. Toch was het Coördinatieplatform Integraal Waterbeleid (CIW) onder de bevoegdheid van minister Jo Brouns pas zinnens eind juni een actualisatie door te voeren van het noodzakelijke draaiboek crisisbeheer droogte. Na aandringen van Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA) werd die actualisatie nu versneld doorgevoerd. “Een kwestie van gezond verstand en noodzakelijk om toe te laten voorbereid te zijn voor wanneer het nodig is”, aldus Pieters.
“In functie van gedetecteerde noden zal het draaiboek coördinatie waterschaarste en droogte worden bijgestuurd”. Dat stond te lezen in het Werkprogramma 2025 van het zogenaamde Coördinatieplatform Integraal Waterbeleid (CIW), het hoogste waterorgaan vol leidende ambtenaren en waterbeheerders.
Zo moest het draaiboek onder meer aangevuld worden met een procedure voor het instellen van onttrekkingsverboden in meanders. In juli 2024 heeft de Vlaamse regering immers nieuwe bevoegdheden geïntroduceerd voor de gouverneurs en minister. Zij kunnen voortaan een dergelijk verbod uitvaardigen op basis van een eensluidend advies van de CIW en het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO). Het draaiboek hielt daar nog geen rekening mee. Ook naar aanleiding van een bijwerking van de dashboards voor de opvolging van de droogtetoestand zou het draaiboek met de coördinatieafspraken bijgewerkt moeten worden. Daarnaast verwees het draaiboek nog naar de voormalige minister als verantwoordelijke voor tijdelijke captatieverboden en coördinatie van de crisis.
Gevraagd naar een versnelde actualisatie, stelde bevoegd minister Jo Brouns in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement, dat de vraag naar actualisatie terecht was. Op 25 april 2025 werd vervolgens het draaiboek met enkele maanden versnelling geactualiseerd.
Sinds half maart werd in verschillende provincies al code geel afgekondigd, en intussen ook al code oranje voor brandgevaar in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant. Er vonden ook al kleine natuurbranden plaats in Vlaanderen, onder meer in de Mechelse Heide en Zwartberg. In Nederland was er zelfs al een behoorlijke grote natuurbrand op de grens van Brabant en Limburg.
Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA): “Een draaiboek is nutteloos als ze gedateerd is. Zo simpel is het. Alle actoren op het terrein, van lokale waterbeheerders over provinciegouverneurs tot hulpdiensten, moeten er continu op kunnen rekenen dat het draaiboek up-to-date is. Met zo vroeg in het voorjaar code oranje voor brandgevaar en aanhoudend droog weer, is het cruciaal dat we niet tot eind juni hebben gewacht, maar alle nodige bijsturingen meteen doorvoeren. Alleen zo is adequaat en daadkrachtig handelen in crisissituaties mogelijk”, besluit Pieters.
Een link naar het geactualiseerde draaiboek crisisbeheer droogte: https://www.integraalwaterbeleid.be/nl/overleg/droogtecommissie/draaiboek/draaiboek-coordinatie-waterschaarste-en-droogte
