
Vlaams Parlementslid

De Ridder: “Opdeling Limburg in subregio’s positief onthaald door lokale besturen”
Het voorstel van VVM De Lijn om de vervoerregio Limburg op te delen in subregio’s voor de organisatie van het fijnmazigere en kostenefficiënt flexvervoer, is positief onthaald door de lokale besturen. Dat antwoordde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Annick De Ridder in het Vlaams Parlement op vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA). Ook CD&V en Vooruit beaamden dat. “Als partij waren we destijds minder voorstander voor één vervoerregio Limburg. Niet omdat we minder goede Limburgers zouden zijn, maar net omwille van efficiëntie. Destijds is dat een symbooldossier geworden, maar we moeten het voortschrijdend inzicht gebruiken als hefboom en het ijzer smeden als het heet is”, aldus Pieters. De lokale besturen in Limburg zijn gevraagd om tegen de volgende vervoerregio eventuele correcties op het voorstel aan te geven.
Limburg is een ruime en relatief dunbevolkte provincie waar het klassieke openbaar vervoer niet overal voldoende dekking biedt. In dat licht speelt het flexvervoer een belangrijke rol als onderdeel van het bredere systeem van basisbereikbaarheid. Het biedt een antwoord op de mobiliteitsbehoeften van mensen in gebieden waar reguliere lijnen minder rendabel of haalbaar zijn.
Recent werden in de vervoersregioraad plannen toegelicht om Limburg op te delen in vijf subregio’s, met als doel het flexvervoer efficiënter te organiseren. Momenteel is Limburg één grote vervoerregio, maar door de provincie op te splitsen, zouden flexbussen minder grote afstanden moeten afleggen en zouden meer aanvragen kunnen worden ingewilligd. De Lijn argumenteert dat deze schaalverkleining kan bijdragen aan een betere inzet van middelen en een verhoogde beschikbaarheid.
De minister beaamde dat in de commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement en gaf aan dat zij terugkoppeling kreeg dat de Limburgse lokale besturen het voorstel positief ontvangen hebben en het gunstig gezind zijn. De volksvertegenwoordigers van CD&V en Vooruit beaamden dat nu in de commissie.
“Limburgs als één vervoerregio is jaren geleden een principediscussie geworden, een symbool. N-VA stond alleen met haar wens de vervoerregio op te delen. Als partij waren we destijds minder voorstander voor één vervoerregio Limburg. Niet omdat we minder goede Limburgers zouden zijn, maar net omwille van efficiëntie van ons openbaar vervoer. Destijds is dat een symbooldossier geworden, maar we moeten het actuele voortschrijdend inzicht gebruiken als hefboom en het ijzer smeden als het heet is. Het subregiosysteem kan volgens ons antwoord bieden op bezorgdheden, voor zover het goed aangepakt wordt”, aldus Pieters.
“Het huidige voorstel is datagedreven opgesteld op basis van reële verplaatssingsstromen en is bedoeld om lange, lege ritten maximaal te vermijden”, aldus de minister. De Ridder gaf aan open te staan voor voorstellen vanuit de lokale besturen om de voorgestelde opdeling te optimaliseren.
