
Vlaams Parlementslid

Na bijna anderhalf jaar vertraging: 11 van de 17 trambussen voor Limburg geleverd
Hoewel de eerste rit gepland was in 2024, is er intussen eindelijk goed nieuws over de bestelde elektrische trambussen voor het hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) in Limburg. Vlaams Parlementslid Andy Pieters (N-VA) vroeg minister van Mobiliteit Annick De Ridder naar de stand van zaken rond de levering van de trambussen die ingezet zullen worden op de nieuwe HOV-lijnen in de provincie. Uit haar antwoord blijkt dat de levering na anderhalf jaar vertraging volop bezig is: intussen zijn al 11 van de 17 bestelde trambussen geleverd. De resterende voertuigen worden in de komende weken verwacht. “Een goede zaak om ons openbaar vervoer te verbeteren en ook voor vele studenten een welkome zaak, maar de levering mag door andere partijen niet gebruikt worden om onwenselijke infrastructuurprojecten door te duwen zoals de ontdubbeling van de N78 in Maasmechelen. Daar trekken wij de lijn”, reageert Pieters.
De eerste trambussen zijn nu besteld en kunnen in 2024 beginnen rijden. Die boodschap bracht voormalig Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters in januari 2023. Door leveringsproblemen bleef evenwel de levering van de 17 speciaal uitgeruste elektrische trambussen uit. De opvolger van Peeters, Annick De Ridder, laat nu weten aan Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA) dat 11 van de 17 trambussen geleverd zijn en dat de overige 6 nog verwacht worden voor de zomer.
De voertuigen zijn 18 meter lang en zijn voorzien van alle comfort. De trambussen hebben lagere glaspartijen, een elektrische oprijplaat voor rolstoelgebruikers en kinderwagens, real-time XL-infoschermen, aangepaste stoelen met verhoogd comfort, leeslamp en ingebouwde GSM-houder met mogelijkheid tot opladen, aanpasbare en geïntegreerde LED-binnenverlichting en comfortabele klimaatbeheersing. “Een grote stap voorwaarts ten aanzien van sommige vuile dieselbussen die we nu zien rondrijden”, klinkt het.
Vooral voor de studenten is dit goed nieuws. Met de levering wordt in eerste geval de belangrijke stap gezet naar vlotte en comfortabelere mobiliteit tussen stations, steden en de campussen. In Hasselt is al veel van de infrastructuur aangepast voor de trambus en ook de verbinding met Genk kreeg een extra busstrook erbij. Weldra starten de werken rond de Universitaire Campus in Diepenbeek onder leiding van minister De Ridder.
Hoewel er tijdens het productieproces ernstig vertraging is opgetreden, benadrukt Pieters dat de focus nu ligt op de effectieve ingebruikname door De Lijn. Al waarschuwt hij ook dat geen enkele partij de levering niet mag gebruiken als hefboom om infrastructuuraanpassingen zonder draagvlak door te duwen. Daarmee verwijst hij naar onder meer extra verkeerslichten en de ontdubbeling van de N78 in Maasmechelen, waar stevige polemiek en kritiek op heerst in Maasmechelen. “De toestellen zijn kwaliteitsvol en verbeteren het huidig openbaar vervoer, maar kunnen op de N78 ook gewoon op de bestaande 2x2 rijbaan ingezet worden. Er is geen reden om vanuit de overheid een verkeersinfarct te organiseren in het hart van het Maasland voor een bus die zich identificeert als tram”, knipoogt Pieters, grote tegenstander van de ontdubbeling van de N78.
De minister beslist deze zomer over welke infrastructuurprojecten haar fiat krijgen en welke niet.
Bekijk de reportage van TV Limburg via: https://www.tvl.be/nieuws/limburgse-trambussen-kosten-veel-voor-weinig-…
