
Vlaams Parlementslid

Extra bluswaterplassen of -putten in natuurgebied geen prioriteit voor minister Brouns
“Maatregelen voor waterbeschikbaarheid en actieplan natuurbrandpreventie pas voor 2027”
Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns is niet direct zinnens om in de Blue Deal 2.0 het voorbeeld van Nederland te volgen met een investeringsplan voor extra bluswaterplassen of -putten in kwetsbare heide-, duin- en bosgebieden. Dat meldt hij in een schriftelijk antwoord aan Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA). In Nederland werd een investeringsplan van 11,5 miljoen euro aangekondigd voor honderden extra bluswatervoorzieningen om natuurbranden in Nederland beter te kunnen bestrijden. Het is voorlopig nog afwachten op de plannen die Brouns wél heeft. Een voorstel van Blue Deal 2.0 zou in juli aan de ministerraad worden voorgelegd, een operationeel actieplan tegen natuurbranden met maatregelen voor waterbeschikbaarheid wil de minister pas in 2027 klaar hebben. “Het mag toch allemaal iets voortvarender”, stelt Pieters.
“Het beleid focust zich niet op de beschikbaarheid van voldoende bluswaterplassen of -putten (…) Mijn beleid in deze is, dat op basis van prognoses van de brandweer, er bij een onvoldoende waterbeschikbaarheid, in samenwerking zal gezocht worden naar mogelijke oplossingen binnen de bestaande kaders”, klinkt het ietwat wollige antwoord van de bevoegde minister Jo Brouns op vragen van Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA). Die vroeg of de minister een voorbeeld neemt aan Nederland, waar Staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselkwaliteit en Natuur 11,5 miljoen euro beschikbaar stelt om honderden extra bluswatervoorzieningen te realiseren om ervoor zorgen dat natuurbranden beter kunnen worden bestreden.
“De vergelijking tussen Vlaanderen en Nederland gaat niet altijd op”, stelt Brouns. “De ligging en de omvang van de natuurgebieden, de topografie, de ruimtelijke ordening, de ligging van en de afstand tot bluswaternetwerken, de repressieve strategie en het hierop afgestemde beschikbare materieel van de Brandweerdiensten en Civiele Bescherming (opgeheven in Nederland in 1985) verschillen sterk tussen Nederland en Vlaanderen/België, waardoor oplossingen niet zomaar overgezet kunnen worden”.
“Wat in Nederland gebeurt, kan nochtans effectief dienen als inspiratiebron. Hoewel minister Brouns dit niet expliciet uitsluit voor gebieden die te weinig waterbeschikbaarheid hebben, is het wel duidelijk dat het geen grote prioriteit is voor de minister. Een operationeel actieplan rond natuurbrandpreventie wil de minister pas in de loop van 2027 klaar hebben. Op de Blue Deal 2.0 om onze natuurgebieden te vernatten is het ook nog wachten. Het mag toch allemaal iets voortvarender zijn voor ons”, reageert Pieters, die oproept het een en ander te versnellen.
“Het is cruciaal dat we zo snel mogelijk nieuwe investeringen in waterbeschikbaarheid opstarten met de Blue Deal 2.0. Volgens ons is het mogelijk om binnen de beschikbare kredieten méér budget uit te trekken dan in de vorige bestuurperiode. Maar het is aan de minister om zo snel mogelijk naar de ministerraad te gaan om zijn actieplannen voor te leggen. De eerste onttrekkingsverboden van dit jaar zijn al een feit, erg vroeg in het jaar. We moeten het beleid van de vorige bestuurperiode een turbovervolggeven”, besluit Pieters.
