
Vlaams Parlementslid

Al twee Boerenbond-procedures tegen erkenning Nationaal Park Bosland van tafel
De Raad van State heeft beslist niet over te gaan tot uit uitspraak over de erkenning van Nationaal Park Bosland in een (eerste) procedure van Boerenbond. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Jo Brouns op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA) in de commissie Leefmilieu. Er loopt nu nog één (laatste) beroepsprocedure bij de Raad van State tegen het definitieve erkenningsbesluit. Eerder besliste ook de procedure bij het Grondwettelijk Hof tegen het zogenaamde Parkendecreet te verwerpen, net als de Raad van State in het beroep van één private vennootschap. Pieters hekelt dat Brouns niet bereid is om Boerenbond te overtuigen afstand van geding te doen om de toekomst van Bosland definitief veilig te stellen.
De erkenning van Nationaal Park Bosland gebeurde eind 2023 op voorstel van toenmalig Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Dat gebeurde niet zonder slag of stoot, na hevige protest van onder meer Boerenbond. Na de erkenning ontbonden verschillende tegenstanders van het park hun duivels en startten ze verschillende beroepsprocedures op. Een eerste procedure was door Boerenbond aangespannen voor het Grondwettelijk Hof tegen het zogenaamde parkendecreet. Boerenbond ving echter, zoals verwacht, bot voor het Grondwettelijk Hof. “Dit bewijst eens te meer dat de heksenjacht van sommigen op de Vlaamse parken en onze natuur bovenal ongefundeerd was en gericht om Zuhal Demir electoraal te raken”, reageerde Pieters toen. “Het Grondwettelijk Hof doorprikt die ballon.”
Vorige maand geraakt bekend dat ook in een tweede procedure bakzeil wordt gehaald door de tegenstanders. Het gaat om een procedure aangespannen door een private actor bij de Raad van State tegen de erkenning van Bosland specifiek tot Nationaal Park. In deze procedure werd de toenmalige minister gesteund door vzw Natuurpunt, vereniging voor Natuur en Landschap in Vlaanderen, de gemeente Pelt, de gemeente Hechtel-Eksel en de stad Lommel, die tussenkomende partij werden in deze procedure.
Vandaag vroeg Pieters in de commissie Leefmilieu aan Brouns wat de stand van zaken is van de overige twee beroepsprocedures van Boerenbond. Eentje daarvan, tegen het voorwaardelijke erkenningsbesluit van Bosland werd als onontvankelijk beschouwd wegens geen aanvechtbare juridische basis en gebrek aan aangetoond belang. Er volgde dan ook geen arrest.
Dat maakt dat er nog maar één procedure hangende is bij de Raad van State, tegen het definitieve erkenningsbesluit van Bosland. In deze procedure is er nog geen auditoraatsverslag en dus ook nog geen zittingsdatum. De vraag van Pieters om in gesprek te gaan met Boerenbond en hun afstand van geding te laten doen zodat de Vlaamse overheid geen middelen moet verkwanselen aan allerlei juridische procedures, wees Brouns af met de woorden “Ik heb niet de gewoonte om mij te moeien met procedures van Boerenbond”.
“Misschien moet u die gewoonte kweken”, reageerde Pieters. “Uw voorganger had wél de gewoonte om in overleg tot overeenstemming te komen. Kijk naar het dossier van rallycrosscircuit Duivelsberg waarin ze Natuurpunt overtuigde afstand van geding te doen, mét succes. Soms is dit nodig om zaken die we écht willen realiseren mogelijk te maken. Dus een warme oproep die gewoonte alsnog aan te kweken”, klonk het.
Zowel Pieters als collega-parlementslid Kris Verduyckt hekelden de electorale spelletjes rond de erkenning van Bosland, zoals onder meer de houding van de gemeente Peer.
Herbekijk de commissie hier.
