Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
Einsteintelescoop: Diependaele wil dat Saksen meestapt in kandidatuur Euregio Maas-Rijn
Vlaams minister-president Matthias Diependaele heeft vandaag in de commissie Buitenlands Beleid benadrukt dat de Vlaamse Regering zich onverminderd inzet voor de kandidatuur van de Euregio Maas-Rijn (EMR) als locatie voor de baanbrekende Einsteintelescoop. Naar aanleiding van de recente bekendmaking van een derde mogelijke locatie in de Duitse regio Lausitz, gaat de minister-president diplomatieke en politieke contacten leggen om de Saksische regering te overtuigen zich aan te sluiten bij de EMR-kandidatuur aangezien ook de kennisinstellingen in de regio Saksen daar mee van de vruchten kunnen plukken. Finaal zal het evenwel vooral aan de Duitse Staatsregering zijn om hun prioritaire zone te kiezen. “Het is belangrijk dat we vooral verder blijven werken aan onze eigen kandidatuur en ons niet laten intimideren door vermeende kapers op de kust”, aldus Pieters.
De Saksische ambitie om de Einsteintelescoop in Lausitz te bouwen, kwam aan bod in de commissie na vragen van Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA). Pieters beklemtoonde het strategisch belang van een gezamenlijke Europese aanpak. "De Einsteintelescoop is een unieke kans om Europa op de kaart te zetten als leider in fundamenteel wetenschappelijk onderzoek," aldus Pieters. "Een verdeelde aanpak met concurrerende locaties uit hetzelfde land is natuurlijk minder gewenst. De Euregio Maas-Rijn heeft nu al een sterke wetenschappelijke en economische basis en Saksen zou daar ook bij kunnen aansluiten volgens de minister-president."
Engagement van Euregio Maas-Rijn blijft overeind
De kandidatuur van de Euregio Maas-Rijn wordt breed gedragen door de Vlaamse, Waalse en Nederlandse overheden, evenals door de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW). NRW heeft haar financiële steun al bevestigd en zal in 2025 een bijdrage leveren aan het grensoverschrijdende projectbureau dat verantwoordelijk is voor de haalbaarheidsstudies van het project.
"De Euregio Maas-Rijn heeft niet alleen het wetenschappelijke potentieel, maar ook een unieke ligging die grensoverschrijdende samenwerking bevordert," voegde Pieters toe. "Het is cruciaal dat we met alle partners blijven samenwerken om deze uitzonderlijke infrastructuur naar Europa te halen."
Diplomatiek en wetenschappelijk lobbywerk
De Vlaamse Regering werkt samen met haar partners in de EMR en Noordrijn-Westfalen om de Duitse federale regering te overtuigen van het belang van de Euregio Maas-Rijn. Begin 2025 worden in Berlijn twee belangrijke evenementen georganiseerd om de kandidatuur kracht bij te zetten. Tegelijkertijd blijft het projectbureau ET-EMR werken aan de technische en wetenschappelijke onderbouwing van de EMR-kandidatuur
"Het gaat hier niet alleen om wetenschap, maar ook om jobs en regionale ontwikkeling," zegt Pieters. "Het is belangrijk dat we vooral verder blijven werken aan onze eigen kandidatuur en ons niet laten intimideren door vermeende kapers op de kust. We staan sterk in onze schoenen, hebben stevig voorbereidend werk verzet én het is een goede zaak dat ook de minister-president zijn tanden blijven zetten in dit dossier."