
Vlaams Parlementslid

N-VA wil af van regels die innovatie op festivals afremmen
Vlaanderen heeft een bijzonder goede reputatie op het vlak van festivals en de duurzaamheid ervan. Als we echter verdere innovaties willen om de ecologische voetafdruk van festivals te verkleinen, is het noodzakelijk om regelluwe festivalzones in te voeren. Dat zegt Vlaams parlementslid Andy Pieters van N-VA. “De innovatieve geesten in de festivalwereld zijn vaak zo ver voor op de regelgeving, dat ze erop stoten als ze voorloper willen zijn. Organisatoren tonen vaak grote bereidheid en creativiteit, maar de regels moeten hen ook toelaten innovaties te testen. En dat is vandaag niet altijd het geval. Daarom moeten we de bestaande systemen in vraag durven stellen”, zegt Pieters. Een regelluwe festivalzone laat toe initiatieven te nemen zonder al te veel regeldrift.
Organisatoren van festivals hebben de afgelopen jaar reeds verschillende initiatieven genomen om evenementen te verduurzamen conform de doelstellingen van de Vlaamse regering. De initiatieven zijn erg ruim: van circulariteit, zowel op het vlak van water als materialen tot energievoorziening (opwekken hernieuwbare energie, batterijen om pieken op het net te voorkomen,…). Evenwel worden zij erg concreet geconfronteerd met enkele drempels die innovatie op het festivalterrein in de weg staan of minstens vertragen.
Bioafval van artist-, crew- en vipkeukens wordt, onder meer bij Rock Werchter, apart ingezameld en getransporteerd naar Ecowerf in Leuven om te verwerken in een vergister. Op die manier wordt voedselverspilling maximaal gevaloriseerd. De organisatie overwoog enige tijd een vergistingsinstallatie met opwekking van energie op het eigen terrein te realiseren, maar stootte toen op complexe omgevingsvergunningsprocedures en sectorale normeringen. Dit zou thans extra transporten kunnen voorkomen en kan bijdragen tot circulariteit en propere energievoorziening van het festival. Daarnaast hebben festivals ook regelmatig last van toenemende algemene regeldruk. Dat zei Rock Werchter organisator Herman Scheuremans zelf ook enkele weken geleden in een interview in De Standaard.
“De innovatieve geesten in de festivalwereld zijn vaak zo ver voor op de regelgeving, dat ze erop stoten als ze voorloper willen zijn”, zegt Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA). “Het bestuursdecreet geeft de Vlaamse regering de mogelijkheid om expertimentregelgeving en regelluwe zones in te voeren. Het gaat om een instrument dat selectief en doelgericht moet worden ingezet, maar niettemin eerder al succesvol geïmplementeerd werd, onder meer werd onder de bevoegdheid Energie het Thor Park te Genk als regelluwe zone erkend. Daarnaast werd het ook al gebruikt om innovatieve woonvormen te testen. Het lijkt ons dan ook niet meer dan logisch dat we een regelluw kader voor festivals uitwerken waarbinnen specifiek rond circulariteit, energie en afvalberg- en transportbeperking wordt geëxperimenteerd. Minder regels voor meer duurzaamheid dus op festivals”, luidt het.
"Alle regelgeving afschaffen gaat natuurlijk niet. Dat vraagt ook niemand. Maar daar waar we organisatoren kunnen helpen duurzamer te worden en innovaties te testen, moeten we die kans grijpen. Alleen op die manier kunnen onze festivals toonaangevend blijven in de hele wereld”, besluit Pieters.
