
Vlaams Parlementslid

Vlaanderen levert constructief advies af voor nieuwe kerncentrales in Nederland
Vlaanderen zal aan de Nederlandse overheid een constructief advies afleveren in het lopende onderzoek voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Nederland. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns op vragen van Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA). De Nederlandse regering heeft de ambitie om vier nieuwe kerncentrales te bouwen en doet momenteel onderzoek naar geschikte locaties voor de eerste twee nieuwe kerncentrales. In de eerste fase van dat onderzoek wordt de Vlaamse regering meteen betrokken. “Kernenergie zal op Europees vlak een belangrijke rol moeten spelen bij de realisatie van onze ambitie voor een koolstofvrije en betaalbare energievoorziening. Het is dan ook goed dat Vlaanderen meteen betrokken wordt én zich constructief mee opstelt”, aldus Pieters.
De Nederlandse regering heeft de ambitie om vier nieuwe kerncentrales te bouwen en doet momenteel onderzoek naar geschikte locaties voor de eerste twee nieuwe kerncentrales. Daarbij hoort een milieueffectrapport (MER). Voor het MER is een voorstel van onderzoeksopzet gemaakt: de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (c-NRD). In die c-NRD worden de locaties vermeld die men via het MER wenst te onderzoeken voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Ook wordt beschreven welke milieuaspecten men wenst te onderzoeken. Naast het MER wordt een Integrale Effectenanalyse (IEA) opgesteld. Op basis van die documenten nemen de Nederlandse ministers in een volgende fase een besluit over de locatie voor de twee nieuwe kerncentrales. Vlaanderen kreeg al vanaf het eerste moment een adviesvraag en daarover bevroeg Pieters de bevoegde minister in de commissie Leefmilieu.
“Het advies van Departement Omgeving is opgesteld met toetsing aan de omgevingsaspecten waarvoor Vlaanderen bevoegd is: de omgevingsimpact met uitzondering van de bescherming tegen ioniserende straling en het radioactief afval. Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, het Departement Zorg en het agentschap Onroerend Erfgoed hebben eveneens een advies opgesteld en ingediend”, klonk het antwoord.
Vlaanderen vraagt in haar advies om de mogelijke impact op Vlaams grondgebied te onderzoeken en dit mee in rekening te nemen bij de verkenning van geschikte locaties voor de twee geplande kerncentrales. Daarnaast worden enkele aandachtpunten meegegeven. “Zo wordt gevraagd om ook de nabijheid van de gemeente Zelzate voor de locatieoptie Terneuzen op te nemen in het plan-MER. Daarnaast worden mogelijke relevante omgevingseffecten gesignaleerd, onder andere luchtkwaliteit – onder meer tijdens de aanlegfase –, waterkwaliteit – zoals door lozing van koelwater – , veiligheid en de impact op biodiversiteit, onder meer op de Vlaamse Natura 2000-gebieden. Er wordt gevraagd de mogelijke grensoverschrijdende impact van de cumulatieve effecten van de twee centrales ook verder te onderzoeken. Vervolgens wordt gevraagd de mogelijke impact op de haven North Sea Port District zowel in de aanleg- als exploitatiefase te bestuderen, zodanig dat de goede werking van deze grensoverschrijdende haven niet wordt gehypothekeerd”, stelde Brouns.
“Enorm belangrijk is dat Vlaanderen en Nederland goed samenwerken om het traject richting meer kernenergie op het Europese vasteland tot een goed einde te brengen”, reageert Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA). “Het advies stelt daarom ook voor om informeel bestuurlijk overleg met Vlaanderen te onderhouden gedurende het volledige verdere verloop van het Nederlandse traject. Dat naast de formele adviesrondes die er sowieso voorzien zijn”.
Op dit moment gaat het dus nog maar over een verkenning van de diverse alternatieven. In de planuitwerkingsfase zal er een tweede keer een MER worden opgemaakt, ditmaal een project-milieueffectrapport (project-MER). Dit project-MER zal meer in detail kijken naar de milieueffecten van de gekozen locatie. Ook in deze fase zal Vlaanderen de mogelijkheid hebben om advies te verlenen over het voorwerp van het project-MER en de Integrale Effectenanalyse.
“Kernenergie zal op Europees vlak een belangrijke rol moeten spelen bij de realisatie van onze ambitie voor een koolstofvrije en betaalbare energievoorziening. Het is dan ook goed dat Vlaanderen meteen betrokken wordt én zich constructief mee opstelt”, besluit Pieters.
