Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
Nog amper interesse van lokale besturen in subsidies voor geluidsmeters
Provincie- en gemeentebesturen kunnen sinds 2012 van het Departement Omgeving een subsidie krijgen voor de aankoop van apparatuur voor meting en registratie van geluid. Zij kunnen die apparatuur op hun beurt ter beschikking stellen van de lokale verenigingen. Uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA) verkreeg van Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns blijkt dat er nog amper interesse is in die subsidie. In 2024 ging het om nog maar 4 uitbetalingen, in de drie jaren daarvoor samen over 8. “Veel belangrijker dan subsidies is ervoor zorgen dat organisatoren, vergunningverleners en handhavers voldoende geïnformeerd zijn”, aldus Pieters. Op vraag van het parlementslid zal Brouns een bijkomende informatie-initiatief ondernemen aan het begin van het festivalseizoen.
Na de invoering van de vernieuwde regelgeving voor muziekactiviteiten, in de periode 2012 - 2013, werden bijna 300 subsidies toegekend. In de loop van de jaren is de interesse afgenomen, geeft ook minister Brouns toe in zijn antwoord. Het huidige subsidiebesluit biedt momenteel uitsluitend de mogelijkheid om na 10 jaar opnieuw de subsidie aan te vragen voor de vervanging van verouderde geluidsmeters die voor handhaving worden gebruikt. Dit recht bestaat nog niet voor geluidsmeters voor meting en registratie.
In de periode 2020-2024 werd volgend aantal geluidsmeters gesubsidieerd:
• voor meting en registratie: 3 waarvan 1 in 2024;
• voor handhaving: 9 waarvan 3 in 2024.
Ondanks het feit dat lokale besturen amper gebruik maken van de subsidie, is Brouns niet zinnens wijzigingen door te voeren met het budget van 10.000 euro. “Voorlopig voorzie ik geen wijzigingen”, aldus de minister.
Volgens Pieters is het veel belangrijker om te zorgen voor goede coaching en begeleiding van organisatoren, vergunningverleners en handhavers. Uit eerder onderzoek bleek al een grote bereidheid bij de vaak kleine organisatoren om zich aan de bestaande geluidsnormen te houden, maar slechts vier procent stelt dat ze voldoende geïnformeerd zijn.
“Sinds september 2023 is daarom onder de vorige minister een 9-delige handleiding beschikbaar gesteld om zowel verenigingen, organisatoren, vergunningverleners als handhavers wegwijs te maken in de geluidsregelgeving voor muziekactiviteiten”, klinkt het bij Pieters. “Een groot stuk is volledig gewijd aan het ondersteunen van organisatoren bij het meten en registreren van het geluidsniveau op een muziekactiviteit”.
Op vraag van Pieters plant de minister de handleiding nogmaals onder de ruimere aandacht te brengen aan het begin van het festivalseizoen.