
Vlaams Parlementslid

Recordaantal langgeschoolde Limburgers werkt in eigen provincie
Met 142.000 werkten nog nooit zoveel langgeschoolde Limburgers in eigen provincie. Ook procentueel staat het aantal met 75,53% op het hoogste sinds 2020. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Werk Zuhal Demir bezorgde aan Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters. Limburg lijkt er beter dan vroeger in te slagen langgeschoolden in Limburg te houden. “Verdere investeringen via LRM in onze economische kernen, maar ook zoals minister Demir plant in de versterking van het Limburgs onderwijs, blijven belangrijk”, aldus Pieters, die vrijdag namens ons land deelneemt aan een internationale parlementaire top in Slovenië over het voorkomen van braindrain.
Politiek Limburg verenigt al jarenlang de krachten tegen een ‘braindrain’ uit Limburg. Een braindrain betekent dat langgeschoolden een bepaalde geografische eenheid (hier de provincie Limburg) verlaten om elders te gaan wonen. Met investeringen in de Limburgse economie via onder meer LRM, maar ook door gerichte versterkingen van het onderwijs in Limburg, wordt al jaren gepoogd Limburgse langgeschoolden maximaal in Limburg te houden.
Uit recente cijfers via VDAB blijkt dat dit steeds beter lukt. In 2023 telde Limburg 188.000 langgeschoolde werkenden, daarvan werkten er 142.000 in eigen provincie. Dat is in absolute getallen het hoogste ooit. En ook procentueel scoort Limburg 75,53% langgeschoolde werkenden uit eigen provincie het beste resultaat sinds 2020. Het aantal langgeschoolde Limburgers dat buiten de provincie werkt is procentueel het laagste in vier jaar tijd.
De cijfers gaan over loontrekkenden, ambtenaren en langgeschoolde zelfstandigen die werken.
Limburg kampt bovendien ook met een stijgend aantal langgeschoolde werkenden kent. In 2013 telde de provincie 124.000 langgeschoolde werkende Limburgers. In het 2023 is dit aantal opgelopen tot 188.000. Het aandeel langgeschoolde werkenden ten opzichte van de Limburgse bevolking nam toe van net geen 15 procent tot 21 procent in 2023. Een verdere analyse in leeftijden maakt deel uit van het parlementaire werk van de komende maanden.
De voorbije jaren werden in Limburg diverse initiatieven genomen om de talenten in Limburg te doen doorstromen naar hoger onderwijs, waaronder vele extra opleidingen in Limburg. Daarnaast zijn er ook investeringen gebeurd om langgeschoolden in Limburg aan het werk te kunnen houden, denk aan de uitbouw van de Health Campus, DronePort of de Corda Campus. De komende jaren zal op die sporen worden verder gebouwd. Zo plant minister Zuhal Demir verdere versterking van het Limburgs onderwijs en zo zullen ook de inspanningen van de LRM in de Limburgse economie verdergezet worden.
“Het belang daarvan mag niet onderschat worden”, klinkt het bij Pieters. “Een braindrain is het slechtste wat een regio kan overkomen omdat het structureel tot een verlies aan kennis en welvaart kan leiden. De actuele globale cijfers voor Limburg zitten op het goede spoor en we moeten inspanningen verderzetten om ze op niveau te houden en nauwer bekijken hoe de actuele situatie evolueert van onderwijsverlaters na afstuderen”, aldus Pieters.
Als Commissievoorzitter Werk en Economie in het Vlaams Parlement trekt Pieters aankomende vrijdag als enige vertegenwoordiger van België naar een Europese parlementaire top in Slovenië over braindrain tussen regio’s. Hij zal daar ook de good practices vanuit Vlaanderen delen met vertegenwoordigers van meer dan 11 andere Europese regio’s.
