
Vlaams Parlementslid

Vlaamse technologie tegen spookrijden werkt: bijna 200 gerichte waarschuwingen via navigatie-apps
Andy Pieters (N-VA): “Slimme meldingen redden levens”
Elke seconde telt als het gaat over waarschuwingen voor spookrijders op onze wegen. Daarom bevestigt Vlaanderen opnieuw zijn voortrekkersrol in slimme mobiliteit. Dankzij een eigen realtime-detectiesysteem via navigatie-apps in de wagen, werd in 2024 135 keer gewaarschuwd voor een spookrijder. In de eerste vijf maanden van 2025 staat de teller al op 62. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Andy Pieters (N-VA) aan minister van Mobiliteit Annick De Ridder. “Ongevallen met spookrijders zijn tien keer dodelijker dan een gemiddeld ongeval op de autosnelweg. Deze technologie is dus zeker geen overbodige luxe”, aldus Pieters.
Het Mobilidata-systeem, ontwikkeld in samenwerking met imec, Bosch, Be-Mobile en de Vlaamse overheid, werd in 2023 gelanceerd als Europese primeur. Bestuurders ontvangen via smartphoneapps zoals Waze of ingebouwde navigatiesystemen directe en gepersonaliseerde waarschuwingen zodra zich in hun onmiddellijke omgeving een spookrijder bevindt.
“Dit is een technologie die levens redt,” stelt Andy Pieters. “Anders dan de klassieke radioberichten, die vaak te algemeen ofte laat komen, biedt dit systeem onmiddellijke en doelgerichte waarschuwingen aan wie écht in gevaar is. Vlaanderen bewijst hiermee dat innovatie en verkeersveiligheid perfect hand in hand kunnen gaan.”
De technologie steunt op twee pijlers:
- Automatische detectie van spookrijders, via real-time locatiedata van geconnecteerde voertuigen.
- Gerichte waarschuwingen aan bestuurders in de risicozone.
Omdat het aantal volledig geconnecteerde voertuigen nog groeit, blijft de automatische detectie voorlopig een beperkt aandeel. Toch worden ook vandaag al meldingen gegenereerd op basis van manuele input vanuit het Vlaams Verkeerscentrum.
“Spookrijden kan dramatische gevolgen hebben. De verkeersleiders en politiemensen in de controlezaal van het Vlaams Verkeerscentrum zijn zeer alert. Zodra ze kunnen, gaan ze direct op zo veel mogelijk weggebruikers waarschuwen via verschillende communicatiekanalen. Het Mobilidata-systeem is een extra hulpmiddel. De federale politie registreert jaarlijks 350 tot 400 spookrijders op de autosnelwegen Met 200 gerichte waarschuwingen via navigatie-apps sinds de lancering, kan dit dan ook een succes genoemd worden”, aldus Pieters.
Minister De Ridder benadrukt het belang ervan: “Elke correcte melding is een stap vooruit in verkeersveiligheid. De kracht zit vooral in de gepersonaliseerde waarschuwingen: zelfs manuele meldingen maken het verschil. ”
Het contract met Be-Mobile loopt nog tot eind 2025. De tussentijdse evaluatie is positief: de technologie werkt sneller, gerichter en bruikbaarder dan bestaande alternatieven.
Pieters besluit: “Met 62 meldingen in amper vijf maanden in 2025 zijn we op koers om het cijfer van 2024 te overtreffen. Dat onderstreept het potentieel van deze technologie. Vlaanderen moet hier resoluut op blijven inzetten. Hoe meer voertuigen aansluiten, hoe veiliger onze wegen worden.”
