Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
Vlaanderen overweegt regelluwe zone rond festivals om innovatie meer kansen te geven
Vlaanderen heeft een bijzonder goede reputatie op het vlak van festivals en de duurzaamheid ervan. Waar regeldrift een rem vormt op bijkomende innovaties om de ecologische voetafdruk van festivals te verkleinen, moeten we actie ondernemen. Daarom stemt Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns in met het voorstel van Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA) om regelluwe zones te onderzoeken rond festivals. Desgevallend kan ook expertimentwetgeving ingezet worden. Dat antwoordde de minister vandaag in de commissie van het Vlaams parlement. “Een lokale vergistingsinstallatie in de backstage om voedselverlies en onnodige vrachtwagenbewegingen, met bijhorende uitstoot, te voorkomen? Organisatoren tonen vaak grote bereidheid en creativiteit, maar de regels moeten hen ook toelaten innovaties te testen. En dat is vandaag niet altijd het geval”, zegt Pieters.
Organisatoren van festivals hebben de afgelopen jaar reeds verschillende initiatieven genomen om evenementen te verduurzamen conform de doelstellingen van de Vlaamse regering. De initiatieven zijn erg ruim: van circulariteit, zowel op het vlak van water als materialen tot energievoorziening (opwekken hernieuwbare energie, batterijen om pieken op het net te voorkomen,…). Evenwel worden zij erg concreet geconfronteerd met enkele drempels die innovatie op het festivalterrein in de weg staan of minstens vertragen.
Bioafval van artist-, crew- en vipkeukens wordt, onder meer bij Rock Werchter, apart ingezameld en getransporteerd naar Ecowerf in Leuven om te verwerken in een vergister. Op die manier wordt voedselverspilling maximaal gevaloriseerd. De organisatie overwoog enige tijd een vergistingsinstallatie met opwekking van energie op het eigen terrein te realiseren, maar stoot op complexe omgevingsvergunningsprocedures en normeringen. Dit zou thans extra transporten kunnen voorkomen en kan bijdragen tot circulariteit en propere energievoorziening van het festival.
Het bestuursdecreet geeft de Vlaamse regering de mogelijkheid om expertimentregelgeving en regelluwe zones in te voeren. Het gaat om een instrument dat selectief en doelgericht moet worden ingezet, maar niettemin eerder al succesvol geïmplementeerd werd, onder meer werd onder de bevoegdheid Energie het Thor Park te Genk als regelluwe zone erkend. Daarnaast werd het ook al gebruikt om innovatieve woonvormen te testen. Vanuit het ‘right to challenge’-principe blijft de vraag leven bij enkele festivalorganisatoren met de specifieke vraag om te zorgen voor een regelluw kader voor festivals waarbinnen specifiek rond circulariteit, energie en afvalberg- en transportbeperking wordt geëxperimenteerd.
Het regeerakkoord zegt duidelijk: “We zorgen ervoor dat innovatie echt kan groeien en uitgetest kan worden door een breder gebruik van het concept regelluwe zones en van experimentenwetgeving”. Daarom ondervroeg Pieters de minister over zijn bereidheid om overleg op te starten met de festivalorganisatoren en hun sectorfederatie. Brouns zei dat hij daartoe bereid was. “Ik ben bereid om in overleg te gaan met elke sectorfederatie, en ook diegene die door u voorgesteld zijn, en te kijken of en hoe we stappen kunnen zetten voor nieuwe concepten die Vlaanderen nog duurzamer kunnen maken. Ik sta dus open voor die eventuele vraag naar een regelluwe zone waarbij we het uiteindelijk doel uiteraard goed voor ogen houden”, aldus Brouns.
“Alle regelgeving afschaffen gaat natuurlijk niet. Dat vraagt ook niemand. Maar daar waar we organisatoren kunnen helpen duurzamer te worden en innovaties te testen, moeten we die kans grijpen. Alleen op die manier kunnen onze festivals toonaangevend blijven in de hele wereld”, besluit Pieters.