
Vlaams Parlementslid

Vlaamse bijdrage trekt budget voor kandidatuur Einsteintelescoop op naar 1,07 miljard euro
Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek kreeg van minister-president Matthias Diependaele een bedrag van 4 miljoen euro om het zogenaamde ‘bid book’ voor de Einsteintelescoop verder wetenschappelijk te onderbouwen. In totaal trekt Vlaanderen met haar bijdrage van 200 miljoen euro de beschikbare middelen voor de kandidatuur van het drielandenpunt rond Voeren omhoog tot 1,07 miljard euro. Dat antwoordde Diependaele op een vraag van Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA) tijdens de commissie Economie in het Vlaams parlement vanmorgen. Bijdragen van de Duitse en andere Belgische partners zouden daar nog bovenop moeten komen. De financiële bijdrage komt daardoor wellicht in de buurt van de bijna 1,3 miljard van de Italiaanse kandidatuur. “Het valt te hopen dat de Duitse en Belgische politieke toestand geen roet in het eten gooit, maar het is duidelijk dat Vlaanderen haar verantwoordelijkheid opneemt”, klinkt het bij Pieters.
Het drielandenpunt rond Voeren is in de running om een uniek wetenschappelijk miljardenproject binnen te halen. Samen met Nederland, Duitsland en andere Belgische overheden wil Vlaanderen terplekke de Einsteintelescoop te bouwen. Dat is een hoogtechnologische meetinstallatie voor zwaartekrachtsgolven in het heelal. Door de sterke economische return is een dergelijk groot project ontzettend belangrijk voor Limburg en de tewerkstelling in de ruime omgeving. Elke geïnvesteerde euro zou een return van vier euro opleveren. Het project wordt geschat op zo'n twee miljard euro aan investeringen, en moet 500 directe en 1.150 indirecte jobs opbrengen. Bovendien plaatst het Vlaanderen sterker in de kijker als een O&O regio en een echte kenniseconomie.
“De Vlaamse regering heeft 200 miljoen euro gereserveerd voor de mogelijke bouw van de Einsteintelescoop in de Euregio Maas-Rijn. De eerste proefboringen in Voeren geven veelbelovende resultaten, met name wat betreft de demping van trillingen op 250 meter diepte, wat cruciaal is voor de hypergevoelige apparatuur van de telescoop. Het gebied behoort ook tot de twee enige gebieden in Vlaanderen waar een moratorium op windturbines geldt. Het is cruciaal dat Vlaanderen die inspanningen blijft verderzetten om finaal ook de voorkeur te krijgen op Italië, de andere kandidaat”, klonk het bij Pieters, Commissievoorzitter Economie, Wetenschap en Innovatie in het Vlaams Parlement.
Minister-president Matthias Diependaele beaamde dat en duidde dat Vlaanderen kosten noch moeite spaart. Finaal zal een groep landen, waaronder ook Frankrijk, op basis van een zogenaamd ‘bid book’ een keuze maken in de loop van de komende jaren. Om dat bid book wetenschappelijk verder te onderbouwen, stelde Diependaele via het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) 4 miljoen euro uit. Hij bepleitte het dossier ook al bij de Franse regering. Naast de wetenschappelijk onderbouwing zijn ook de financiële garanties vanuit de kandidaten relevant. Op dat vlak neemt Vlaanderen haar verantwoordelijkheid. “De 870 miljoen euro van Nederland en de 200 miljoen euro van Vlaanderen trekt het totale budget voor het drielandenpunt al op naar 1,07 miljard euro. Daar moet een verdere intra-Belgische bijdrage én een Duitse bijdrage nog bijkomen”, klonk het bij Diependaele.
“Daardoor komt de kandidatuur van het drielandenpunt wellicht in de buurt van de 1,3 miljard euro van de Italiaanse kandidatuur. Het valt te hopen dat de Duitse en Belgische politieke toestand geen roet in het eten gooit, maar het is duidelijk dat Vlaanderen haar verantwoordelijkheid in dit belangrijke investeringsdossier opneemt en zal blijven opnemen”, aldus Pieters.
In de commissie van het Vlaams Parlement werden de initiatieven van Diependaele toegejuicht door de fracties van N-VA, CD&V en Vlaams Belang.
Bekijk de reportage op TVL via: https://www.tvl.be/nieuws/diependaele-wil-gezamenlijke-belgische-bijdra…
