
Vlaams Parlementslid

Gemengde Commissie buigt zich ook over vereenvoudigingen voor klimaatadaptatie
Ook het vergunningsbeleid voor investeringen in klimaatadaptatie zoals de realisatie van natte natuur en de aanleg van gecontroleerde overstromingsgebieden, worden door de Gemengde Commissie voor het vergunningsbeleid onder leiding van Mark Andries (administrateur-generaal VLAIO) onder de loep genomen. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns in een schriftelijk antwoord aan Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA). De gemengde commissie buigt zich ook over wenselijke aanpassingen aan de huidige regelgeving voor klimaatadaptatie, stelt de minister, waarbij ook voor projecten die door landbouw-, natuur- of milieuorganisaties uitgevoerd worden mogelijkheden zijn. “Een verstandige keuze”, reageert Pieters. “Maar ook de inwerkingtreding van het Omgevingsbesluit kan op korte termijn voor een versnelling zorgen wanneer investeringen in klimaatadaptatie gepaard gaan met een beperkte bestemmingswijziging. Het is te hopen dat de minister de reeds besliste vereenvoudiging van het Omgevingsbesluit snel van kracht laat worden”, aldus Pieters.
Rechtszekere en robuuste vergunningen zijn een prioriteit voor deze Vlaamse regering. Een gemengde commissie met juristen, wetenschappers, ambtenaren en rechters onder leiding van Mark Andries (administrateur-generaal VLAIO) bereidt sinds eind vorig jaar een advies voor met concrete maatregelen voor rechtszekere, robuuste en vlottere vergunningverlening. Met de oprichting van de gemengde commissie zetten minister van Omgeving Jo Brouns en Minister-President Matthias Diependaele een engagement om van het regeerakkoord. Binnen een jaar na de start van deze legislatuur moet er een advies zijn met concrete maatregelen dat de Vlaamse regering kan omzetten in een actieprogramma.
In een schriftelijk antwoord aan Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA) stelt Brouns dat ook inzake investeringen voor klimaatadaptatie een rol weggelegd is voor de Gemengde Commissie Andries. Gevraagd naar welke initiatieven de minister neemt om ook investeringen in ruimte voor water, waterbuffering en de aanleg van natte natuur te vereenvoudigen, verwijst de minister naar het opgestarte traject. “Er is momenteel een evaluatie lopende. Zo buigt o.a. de gemengde commissie zich over wenselijke aanpassingen aan de huidige regelgeving. Daarenboven beantwoorden klimaatadaptatiemaatregelen vaak aan de stedenbouwkundige voorschriften waardoor ze vergunbaar en/of uitvoerbaar zijn”, klinkt het bij Brouns.
“Ook voor projecten die door landbouw-, natuur- of milieuorganisaties uitgevoerd worden maar niet in opdracht zijn van de overheid zijn er mogelijkheden”, gaat de minister verder. “Een aantal maatregelen ter realisatie van natte natuur zijn reeds vrijgesteld van omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen. (…) Mijn administratie maakt op korte termijn een praktische handleiding voor de water- en terreinbeheerders op waarin duidelijk gemaakt wordt hoe éénvoudige kleinschalige maatregelen voor vernatting (verondieping van waterlopen en grachten, verwijdering van oeverwallen in de vallei, plaatsing van stuwtjes, …) in de verschillende bestemmingen en beschermingszones (SBZ, VEN, verboden te wijzigen vegetaties, …) binnen het huidig wetgevend kader op een onderbouwde en vlotte manier vergund kunnen worden”.
Toch roept Pieters de minister op om niet enkel naar het traject van de Gemengde Commissie te kijken. Zo is er reeds een belangrijke vereenvoudiging decretaal beslist met de introductie van het Omgevingsbesluit. “Tijdswinst was de hoofdzaak van deze hervorming”, aldus Pieters “Daarmee voorkomen we dat voor kleine ruimtelijke ingrepen een volledig ruimtelijke uitvoeringsplan (RUP) moet worden uitgewerkt, wat al snel twee jaar in beslag neemt. Daarom introduceerden we drie belangrijke categorieën van aanvragen waaronder het ‘algemeen belang’ waar klimaatadaptatie onder valt. De doorlooptijd voor een bestemmingswijziging zou zo maar 180 dagen duren. De minister moet nog een uitvoeringsbesluit nemen om de vereenvoudiging in werking te laten treden. Het is belangrijk dat dit, ongeacht de werkzaamheden van de Gemengde Commissie, zo snel mogelijk zal gebeuren”.
“Onze procedures in het belang van de Vlamingen telkens verbeteren en versnellen blijft een belangrijk aandachtspunt. Zo wordt de rechtszekerheid gegarandeerd voor burgers en ondernemers en zorgen we voor een beter investeringsklimaat”, concludeert Pieters.
