
Vlaams Parlementslid

Nog 15.297 kilometer asbestwaterleidingen in Vlaanderen: uitfasering gepland tegen 2060
Vlaams Parlementslid Andy Pieters (N-VA) dringt aan op een aanhoudende afbouw van asbesthoudende drinkwaterleidingen in de Vlaamse bodem. Uit een recent parlementair antwoord van Vlaams minister Jo Brouns blijkt dat er vandaag nog steeds 15.297 kilometer aan asbesthoudende drinkwaterleidingen in de Vlaamse bodem ligt, goed voor 146.252 ton asbestcement. Pieters: “Asbest is en blijft een kankerverwekkende stof. We moeten daarom samen met de drinkwaterbedrijven kritisch blijven kijken naar de timing van de uitfasering en nagaan waar versnelling mogelijk is.”
Tijdens de voorbije hoorzitting in het Vlaamse Parlement wees de N-VA-fractie bij monde van Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters en Hans Vanhoof al op waterleidingen als aandachtspunt. De Vlaamse drinkwaterbedrijven hanteren vandaag een uitfaseringsstrategie om alle asbestleidingen uiterlijk tegen 2060 te vervangen. De termijn voor leidingen is langer omdat blootstelling voorkomen bij kwetsbaren een veel grotere prioriteit is. Denk aan woonzorgcentra, scholen of kinderopvanginitiatieven. De aanpak wordt afgestemd op andere geplande infrastructuurwerken, om zo de hinder voor bewoners en handelaars te beperken. “Dat is logisch,” aldus Vlaams parlementslid Andy Pieters, “maar het is belangrijk dat we ook blijven kijken waar het sneller kan. Elke wegenwerf is een kans om asbest mee te verwijderen.”
Pieters pleit daarnaast voor een grotere steekproef aan asbestmetingen bij de monitoring van de waterkwaliteit. In 2023 werden er 38 metingen uitgevoerd naar de aanwezigheid van asbestvezels in drinkwater. Ter vergelijking: in 2015 waren dat er nog 68. “Er werden tot op heden nooit asbestvezels boven de rapporteringsgrens gevonden, maar als je weet dat er nog duizenden kilometers asbestleidingen in de grond zitten, lijkt een grotere steekproef aangewezen. Asbest is asbest, ook onder de grond”, klinkt het.
Pieters sluit af met een oproep tot structurele opvolging: Het is belangrijk dat de waterregulator duidelijke jaarlijkse rapportering voorziet per provincie, zodat we kunnen opvolgen of er daadwerkelijk vooruitgang wordt geboekt”
